Блог Лечение

Как да бъдем подкрепа на детето си в трудните му моменти

“По какъв начин бихме могли да помогнем на нашите деца, които са имали травмиращо раждане и в тяхното поведение ясно откриваме следи от него?”

Този въпрос получих в затворената група във фб Лекуване на Пренатални Травми с Елена Матеева.
Добре дошли сте да се присъедините към нея.

Отговорът като видео – можете да гледате най-долу в тази статия или на този линк

Искам обаче тук също  да обърна внимание на някои от най-важните аспекти за това, от какво се нуждаят децата, когато в ежедневието им сега се надигне спомена от травмиращо преживяване от раждането ( или дори от пренаталното им време ):

1. Най-важната стъпка е да могат самите родители да осъзнаят, че преживяването на детето в този момент е НАПЪЛНО РЕАЛНО!
И е надигнал се клетъчен спомен от преживяване в миналото, когато детето се е чувствало точно така, както показва в този момент.

Поведението на детето не е, защото то е разглезено, невъзпитано, несамостоятелно… и каквито и да са други етикети, които се слагат на травмираните деца. 

Поведението на детето е от една страна надигнал се спомен от минала травма, спомен, който живее в клетките и който кара детето да се чувства в действителност така, сякаш тази болка му се случва в момента. За възрастните отстрани една такава реакция, като например крещене и тръшкане, когато се случва нещо ново и неочаквано, може да изглежда преувеличена и ненужна. Но на детето нещо в тази ситуация му е напомнила за минало преживяване и го е накарало да се чувства така, все едно това минало, болезнено преживяване се случва отново.

От друга страна едно такова поведение е отчаяният опит на това дете да разкаже историята си, да покаже как се е чувствало тогава с надеждата този път да бъде разбрано и да получи подкрепата, която му е липсвала тогава. Това е неговата мъдрост. Защото именно това да бъде разбрано и да получи онова, което му е липсвало тогава, е разковничето за лечението.

Затова е важно родителите да разбират кои поведения при децата им от кои преживявания в пренаталното време и раждането могат да водят своето начало.

Какво децата преживяват като нещо травмиращо по време на раждането, оставящо отпечатък за цял живот (ако не бъде разбрано и адресирано)?

И как децата всъщност имат нужда да се родят? 

За това ще говорим по-подробно в трилогията уебинари за осъзнато Зачеване и Раждане 
"Какво Бебетата искат родителите им да знаят".

Добре дошли сте на тях, независимо дали тепърва ви предстои да заченете и/или родите рожбата си, или това е вече в миналото, но искате да разберете децата си и техните преживявания по-добре. За да можете да бъдете подкрепата, от която се нуждаят, за да пренапишат болката от миналото в ресурси и разцвет.

Всичко за това онлайн събитие и как да се запишете - можете да видите ТУК.

2. Една от следващите най-важни съставки за лечението на детето е да му бъде дадена възможност то да си върне КОНТРОЛА и ИЗБОРЪТ да е В НЕГО!!!!!

Във времето им в утробата и по време на раждането, гласът на бебетата е абсолютно нечут, правото им на ИЗБОР незачетено.

Идващите души много ясно знаят от какво имат нужда и се опитват всячвски да споделят това с майките и родителите си. Но рядко биват разбрани.

Изборът за това…

 • в какво поле да дойдат по време на зачеването им, 
 • как да бъдат посрещнати, 
 • дали някой редовно да ги изследва за грешки, болести
 • и за това, че нещо в тях не върви по стандартизирани таблици и размери, 
 • дали по време на тези прегледи да бъдат облъчвани
 • изборът за това какво да ядат докато са в утробата, 
 • каква да е енергията в дома им (утробата), 
 • изборът за това как да се родят, 
 • как да се отнасят с тях в този така важен момент, 
 • кой да е там, 
 • какви думи да чуват, 
 • как и кой да докосва телата им в първите им мигове извън тялото на майка им… 
 • дали да бъдат бодени, изследвани или в нежните прегръдки на майка си
 • дали да е шумно, забързано и светлината твърде ярка, или да могат да опознаят новия си дом в мекота, топлина, притъмнени светлини и под звуците на нежна песен, която майка им им напява

Тези и много други избори в повечето случаи са им отнети.

И сега, за да може душата да се върне към своята цялост, за да може детето да продължи в развитието си – духовно, емоционално и физиологично – е нужно правото му на ИЗБОР да бъде върнато.

Това означава, че ако едно дете не иска да яде еди какво си, ние не просто се примиряваме, след като сме водили поредната борба с него. Ние го поздравяваме и празнуваме за това! Ние му казваме, че разбираме, че в миналото не е могло да избере това, от което се е нуждаело, но сега има тази възможност и ние сме така радостни за него и го подкрепяме напълно!

Означава, че подкрепяме избора на детето какво да облече, дали да не отиде някъде, където му напомня на болезненото минало.

Да, има някои избори, които ще се налага да не уважим за чисто физическото оцеляване на детето, но те са далеч по-малко, отколкото родителите си мислят. И ако разбираме преживяването и реалността на детето, начинът, по който ще му обясним защо ние ще вземем това решение, би бил много различен. Би бил с много повече уважение към детето.

Ако сме напълно откровени, повечето избори, които правим вместо децата си, под предтекст, че ние знаем по-добре, всъщност са за наше удобство. И защото живеем в един изкуствен свят, където гоним графици, задължения и се надпреварваме с времето.

Ако върнем правото на ИЗБОР в децата, именно в моментите, където се е надигнал спомен от раждането, то малко по малко с времето този спомен ще бъде пренаписан с новото преживяване. Преживяването, че тогавашната нужда, която не е била почетена, вече Е. И поведението на детето ще рефлектира това. То ще стане много по-спокойно и самостоятелно.

Но за всяко дете времето, от което ще се нуждае, е индивидуално. Няма таблици и стандарти за нуждите на душата!!!

3. Третото изключително важно нещо за детето, което е преживяло травма по време на раждането си… 

(ако не сте сигурни какво децата преживяват като травма, добре дошли на Осъзнато зачеване и раждане - Трио уебинари "Какво Бебетата искат родителите им да знаят")

…е абсолютната и безусловна близост и подкрепа от страна на родителите му. Това е НУЖДАТА на детето да се чувства напълно ЗАЩИТЕНО и ПАЗЕНО от родителите си и да усеща, че в тяхно присъствие то е в абсолютна безопасност! Да усеща, че може да им се довери те да са на негова страна!

Това в различните ситуации ще изглежда по различен начин.

 • Тази подкрепа може да изглежда така, че ако на едно дете му е трудно да отиде на ново място, ние първо му даваме избор да не отиде. А след време, когато е готово да отиде, сме неотлъчно с него в това ново преживяване. Оставаме на 5 крачки разстояние и то знае, че може да дотича при нас по всяко време. А ако е готово да остане само на новото място, знае, че ако ни се обади да го вземем, ние веднага ще отидем! Без дискусии и преговори!
 • Тази подкрепа може да изглежда и така, че когато то ни показва с поведение как се е чувствало, ние можем да останем центрирани и да сме до него. Разрешаваме му да ни разкаже с емоциите си какво е преживяло, но този път то вече не е само – ние сме там! Разбираме го! Без да се опитваме да омаловажим това, което преживява и да се опитваме да променим начина, по който то се чувства.
 • Тази подкрепа може да изглежда и така, че ние опознаваме детето си, знаем какво го афектира, подготвяме го какво точно ще го очаква.
 • Може подкрепата ни в някои дни да изглежда така, че си даваме време да се погрижим за себе си, да получим ние подкрепа, да се запитаме какви емоции пробужда в нас поведението на детето. Да си дадем пространство да ги изразим, да ги изчувстваме. Да изследваме от къде водят началото си – за тази стъпка е вероятно да имаме нужда от подкрепата на сппециалист.

4. И не на последно място един от най-важните начини, по които можем да сме подкрепа за нашите деца е, ние като родители да изследваме, разберем и лекуваме своето собствено време в утробата и раждането ни. Защото те пряко се отразяват на преживяванията на нашите деца!

Много трудно можем да останем центрирани и да сме спокойният оазис, от който се нуждае нашето дете, в момент на афект, ако ние не сме погледнали своите собствени травми от тогава. Защото всеки път, когато то си спомни за своите болки, ще натиска и нашите. И колкото и осъзнати да искаме да бъдем в тези моменти, няма да ни се получи – самите ние ще сме насред болезнен спомен, а не в сегашния момент и сегашната реалност.

В самото видео само споменавам за това, но искам да наблегна на нещо много важно:

Няма как децата ни да са получили травма по време на раждането си, ако ние не сме получили такава, когато ние сме се раждали. И със своето поведение и напомняне за своята травма, те ни напомнят и за нашата собствена. Докосват онези места в нас, които са забравени, оставени напълно сами и неразбрани.

Затова ако се концентрираме единствено върху травмата на детето, как да подкрепим него и как да излекуваме него, а не обърнем внимание на себе си и това, което ние носим като родители, ефектът за детето няма да е траен. Общото ни енергийно поле в семейството ще продължи да се информира от нашите травми и детето ще продължи да ни ги показва.

Затова, когато искаме да помогнем на детето, абсолютно неразривна част от това е да се върнем назад във времето и да погледнем и дарим с любов нашето собствено време в утробата и раждане.

Също така, детето, за да излекува своите травми от утробата и раждането, има най-голяма нужда да бъде видяно, разбрано и държано в любов и свързаност от своята майка и своя баща. Не от терапевт. А майката и бащата могат да присъстват напълно за детето си и да са му истинска опора, само ако са озарили своето собствено минало – времето в утробата и раждането си. Иначе всеки път, когато детето е афектирано и е в своя спомен, това ще активира личните спомени на майката и бащата. Независимо дали те осъзнават това или не. И тогава колкото и да им се иска, няма да могат да присъстват и да са спокойния оазис, от който се нуждае детето.

Също така детето поема енергийно от цялата система. И в един момент е трудно да се разграничи кога показва свой спомен и кога такъв на родителите. И става едно въртене в омагьосан кръг.

Това е причината, скъпи родители, когато се обърнете към мен за лечение на пренаталното време и раждането на вашите деца, аз да ви насочвам към това да работим първо с вашето собствено. Това ви дава основа да разбирате детето си на клетъчно ниво и на ниво душа, а не само на логика. Дава ви и нужната стабилност и ресурси да можете ВИЕ да сте подкрепата такава, от каквато се нуждае детето ви.

Следващите възможности да се отдадете на това животопроменящо пътешествие са:

Ако всичко това ви звучи като твърде големи усилия, които се изискват от ваша страна – може и да сте прави.

Когато живеем в култура, която не разбира и не зачита преживяванията и нуждите на дечицата в утробата и по време на раждането – последствията след това за децата, за цялото семейство и за колектива на Земята са огромни!!!

Но никога не е късно да излекуваме миналото. Да облекчим с лечебен балсам болните места и да направим място на душата да поведат пътя и живота. И времето, което ще отделим за себе си и за своите деца, за да излекуваме болките от това така животоопределящо минало, винаги си заслужават.


А за тези от вас, на които тепърва им предстои да заченат и родят децата си:

Добре дошли на Осъзнато зачеване и раждане - Трио уебинари "Какво Бебетата искат родителите им да знаят" - за да можете навреме да научите за нуждите на идващите души и ИЗБОРИТЕ, които те биха направили, ако хората отвън слушаха.

И тъй като освен информацията, която ще споделя с вас на тези 3 уебинара, най-добрата подготовка за зачеване и раждане е това бъдещите родители да опознаят и отработят своето собствено пренатално време и раждане:

Следващите възможности да се отдадете на това животопроменящо пътешествие са:

За двойки, които се подготвят да заченат – и за трите варианта предлагаме специална намалена цена, за да ви подкрепим в този свят процес.

Имаме и още подаръци за двойките, които ще предприемат това пътешествие заедно… Пишете ни, за да разберете какви!


А ето го и видеото в отговор на въпроса, с който започнахме:

Приятно и ползотворно гледане!

С Обич
Елена ❤️


Автор на статията е Елена Матеева
Елена е
• Една от лечителките у нас, които най-силно работи с лечението на пренатални травми при пораснали хора, тялото, танците, шамански методи, енергията на Земята, природните стихии като път за завръщане към цялостта на душата
• Лечител на пренатални травми по методите и ученията на Рей Кастелино (едно от водещите световни имена в тази сфера), Fountain of Life, Миа Кейлеф, Мирна Мартин, Кейт Уайт.

 • Възпитаничка на “Fountain of Life” – модерно мистично училище по системата “Womb Awakening” за връщане на древните женски практики, лекуване на женското подсъзнание и травми и Свързване с лечебните Енергии на Мария Магдалена, Дева Мария и Йешуа, завръщане на Раждането като ритуал на Посвещение за Жената и за бебето.
 • Духовна дула, отдадена на това транзита на душите – когато идват на земята и когато си отиват от нея да се случва в поле на ЛЮБОВ, РАЗБИРАНЕ, НЕЖНОСТ, ПОЧИТАНЕ и ПРАЗНУВАНЕ.
 • Една от първите треньорки по Мандала Танц и телесни женски практики у нас
 • Водеща на женски кръгове към Sistership Circle- една от най-големите световни школи в този формат
 • Ко-създател на първата в България онлайн-платформа за водени медитации на български език www.djavarava.com.
 • Елена е създател на първата до момента в България дълбоко-лечебна програма за освобождение от травмите на пренаталното време и раждането – “Аз (се) раждам отново”- Ритрийт , “Аз (се) Раждам Отново – онлайн, в бутикови групи”, “Аз (Се) Раждам Отново – индивидуален процес.

Последвайте Елена във фейсбук ТУК 
Включете се в затворената група на Елена във фейсбук Лекуване на Пренатални Травми с Елена Матеева. Различни ресурси, уебинари и медитации за лечение на пренаталното време, на раждането ( като майки), както и за подготовка за зачeване можете да видите ТУК.

Получавай информация и полезни ресурси по имейл!

* indicates required

Моля, кликнете полето, за да се съгласите да получавате полезна информация и ресурси по имейл от нас:

Ако информацията по имейл не ви допада и не ви зарежда истински, можете по всяко време можете да се отпишете от нашите имейли – това става чрез линка “Unsubscribe” в дъното на всеки имейл.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


 

Остави коментар