Блог

Щитовидната жлеза боледува от блокираното в нас творчество

В днешно време много жени страдат от някакъв вид нарушения във функцията на щитовидната жлеза, а все повече се увеличава и броят на тези, които проявяват всички симптоми без изследванията им да показват каквото и да е отклонение. Съвременната жена страда и от болести на репродуктивната система – една с реално заболяване, друга с неустановена причина за невъзможността да забременее, трета с оплаквания без диагноза… На пръв поглед щитовидната жлеза и репродуктивните органи нямат нищо общо, затова жените обикалят от специалист на специалист да търсят отговори и лек за страданието си. Това, което се знае от дълбока древност, но не се споменава днес, е, че областта на гърлото и щитовидната жлеза и областта на женските ни органи са тясно свързани. Диагнозата е една – жените на 21ви век крачат по земята с наранена женственост – физически или емоционално, в пълно неведение  колко магия и какъв необятен фин свят се крият зад медицинските наименования на органите и оплакванията им.

Зад физическите болести на щитовидната жлеза и женските органи, хормоналният дисбаланс, липсващата бременност, болезнения цикъл, тежкия предменструален синдром, се крие едно послание за нас – послание на нашата душа. Какво е посланието? Щитовидната жлеза и яйчниците (другите женски органи имат и други причини да боледуват) боледуват, когато сме блокирали нашето творчество и нашата себеизява. Те са здрави, когато ние проявяваме своята индивидуалност. Това става като изговаряме нашата истина, като се изявяваме чрез талантите си и като се грижим да има синхрон между желанията на сърцето и намеренията на ума ни. Жените масово не вярват, че имат право да се изявяват – било то чрез творчество или просто като заявяват и отстояват истинското си мнение. Някои смятат за правилно да посветят изцяло живота си на децата, грижите за дома, съпруга и прикриват реалните си нужди, за да изглеждат отзивчиви и любезни и за да не влизат в конфликт. Друга група жени се изявяват, но по мъжки начин – чрез съревнование, кариера, постижения. Тук мъжкото е фокусът върху резултата и сравнението, а не насладата от процеса, както и областта на изява – често тя е различна от действителните таланти и интереси на жената.

Творчеството е най-женският начин за себеизява. То не винаги е свързано с изкуство, както смятат много хора. За всяка жена творческият процес е нещо различно, но винаги е свързано с креативност и удоволствие от това, което се създава. За една това е готвене, за друга е рисуване, за трета е аранжиране на цветя, писане, декорация на дома, подбор на дрехи, измисляне на игри за децата. Разбира се има дами, за които идеалната екселска таблица или прецизният финансов отчет са тяхното творчество. Понякога жените започват творчески проекти, които така и не виждат бял свят – не са перфектни, няма време да бъдат завършени, музата е изчезнала, дошла е нова идея и предходната е зарязана и т.н. Жените просто не осъзнават колко необходимо им е това творчество, приемат го за лукс, за нещо, което се случва „само ако остане време“. А нека не се залъгваме – време никога няма, защото творчеството не ни е приоритет.

Например за жените с повишена функция на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм, близките хора и техните нужди са приоритет. За тях е характерно постоянното бързане и неспособност да се организират. Това се случва, защото откликват на желанията на другите, искат да направят всичко в един ден и освен това се пресират за резултати. Това оставя собствените потребности и желания на заден план. Творчеството също е на заден план. Изказването на личната истина е невъзможно, защото тази истина може да е неудобна за другите, а те често имат твърде голямо значение. Животът на хората с хиперфункция на щитовидната жлеза е насочен към спасяване на любимите хора и подсъзнателно, към спечелване на тяхната обич. От всичко това страда щитовидната жлеза, а от нея зависят развитието на нашата индивидуалност и създаването на реалност според собствените ни желания.

При хората с намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, е обратното – те искат да действат и да са активни, но се страхуват и затова възпират себе си. Не проявяват своите потребности и желания, защото мислят, че за всичко се искат много усилия, а и не вярват, че имат качества за успех. Като цяло се чувстват изхабени, изтощени и преуморени.Липсва и връзка с творческото начало. Относно отношенията с другите – при хората с хипотиреоидизъм те са затруднени. От една страна не искат никой за нищо да ги безпокои, от друга, оставят другите да взимат важни решения за собствения им живот.

Щитовидната жлеза е свързана с гърлената чакра – тя ни дава енергия да изказваме ясно желанията и нуждите си. Ако този енергиен център не функционира добре, ние губим увереност и се свиваме в себе си, също така оставаме ограничени в затвора на собствените си комплекси и не развиваме пълния си потенциал. Блокажът на гърлената чакра не само не ни позволява да се изявим, да творим и да бъдем тези, които сме дошли на този свят да бъдем, но й спира енергията да тече свободно към по-горните чакри – тази на интуицията и тази на връзката с духовния свят. Това означава, че няма да можем да чуем гласа на собствената си интуиция и да му се доверяваме, както и, че няма да усещаме дълбокия смисъл на живота и да се оставяме да бъдем напътствани от по-висша сила.

Лечението на щитовидната жлеза се осъществява като намерим място за творчество в живота си, като осъзнаем и отстояваме пред другите нашите ценности, желания и потребности. Живот, в който се изявява нашето истинско Аз и се чувстваме на Пътя си, изпълнени със смисъл и удовлетворение ще ни осигури една заредена с енергия гърлена чакра и съответно здрава щитовидна жлеза!

Аз проявявах всички симптоми на хипотиреоидизъм, докато не се захванах сериозно с писането – моето творчество и моето призвание. Затова създадохме тренинг “Моето призвание – как да го открия и да направя първи стъпки?”, с моя колежка, която е минала по подобен път и е излекувала хормонален дисбаланс.

irina 01Автор: Ирина Вълчева-Кръстева   

 

 

 

 

 


Бургас: Мандала танц за лекуване на 5та чакра при жените

11.03.2018 г., 14:30-18:00ч., Амрита център

Много от жените имат блокажи в този център, изпитвайки трудност да изявят себе си и творчеството си; да кажат НЕ на нещата, които не желаят; или пък да заявят ясно за какво копнеят. С това са свързани и така честите и разнообразни заболявания на щитовидната жлеза. 

Затова на 11.03. в Бургас ще допълним силната практика Мандала Танц с техники и мантри за отключване блокажите в 5та чакра и освобождаване на свободния поток там.

Ще започнем с Танца, като след това ще преминем плавно към грижата за нашия център на себеизявата и истината ни!
Присъединете се и го изживейте с нас!

Към програмата на събитието и за записване тук.

Остави коментар