Блог

Ние имаме толкова много неизказано

Става все по-ясно и очевидно – както в мен самата, така и в мнозинството жени, една основна болка, под множество физически симптоми, необмислени бурни реакции, трудност да пазим границите си, чувството, че не сме себе си, нарастващ вътрешен гняв или чувството на безсилие…стои неизказаното.

Онова неизказано, което сме имали нужда да изкрещим като малки.
Онова неизказано, което нашите майки и баби са имали нужда да изкрещят, и не са могли, а сега то е в нашите клетки и ДНК.
Онова неизказано, което нашите души в далечни времена и животи са имали нужда да изрекат, да извикат, да му дадат глас към хора и небеса, и не са могли.

Пуснете си който си искате филм за човешкия бит и история в последните 2000 години – особено времето до 20ти век. Прочетете която си искате книга.

Това са векове и векове, поколения и поколения, на задушаване на онова, което за жената
…не е било прилично.
…не е било прието.
…не е било морално.
…не е било позволено.
…не е било в синхрон с управляващата религиозна догма и обществени ригидни порядки.

Имаме векове и векове на засрамване, наказания, не искам дори да споменавам за мъченията и публичните убийства. Но дори и след тези най-тъмни периоди на Средновековието, жената е била обект на строга преценка, втвърден морал, хиляди правила за поведение. Била е отхвърляна като стойност и приравнявана с нискокачествена стока, ако е криввала от установените норми. Ако си е позволявала повече. Ако се е поддавала на импулси, страсти, емоции.

Как мислите, колко Неизказано стои в нас?

Ето някои белези, че в нас има неща, които душата ни копнее от далечни времена да извика, а не е могла; и че днес има наболяла нужда да завърши този процес:

1. Постоянно се караме с хората за теми, които са полу-важни за нас и държим да си “кажем” мнението – но в крайна сметка сякаш все не сме казали достатъчно. В крайна сметка за най-важните неща в живота си мълчим.

2. Имаме чувството, че ако се разгневим, ако изпуснем контрола над поведението си, ще ни отхвърлят, няма да ни приемат.

3. Бързо се съгласяваме на думи с неща, които вътрешно всъщност не приемаме. И кипим от яд към другите и себе си за това, че сме се съгласили.

4. Често повишаваме тон и за нас е въпрос на чест да се противопоставяме на всичко и всички. Сякаш въпрос на оцеляване.

5. Имаме прекалено силен/ пищящ глас или прекалено плах/ тих – така ще възприемат гласа ни в този момент, докато душата ни още е под облака на това неизказано.

6. Често сме привлечени от понятия и концепции за Истината, Свободата, Справедливостта.

***

Списъкът би могъл да продължава.

Какво можем да направим по въпроса?

1) когато се появи болезнен спомен или усещане, съпроводени с нуждата да издадем звук, глас, вик – ако не е възможно веднага, то възможно най-скоро позволяваме на гърлото си да го издаде.

2) да започнем на първо време да си ДАВАМЕ СМЕТКА какво наистина искаме да кажем в дадена ситуация. И хубавото, и лошото, некомфортното. Дори да не се притискаме да променяме поведението си веднага, поне да сме откровени пред себе си. Да имаме отговор на въпроса: Какво би казала, ако знаеше, че си приета? Какво би казала, ако знаеш отвъд съмнение, че е безопасно? … И си обещаем, че когато сме готови, ще синхронизираме гласа си с тази истина.

3) Започнем от по-лесните места да опитваме, да експериментираме с това да казваме истини, които преди бихме се въздържали. И малко по малко да продължим към все по-големи и важни истини.

4) Да си направим молитва, която да изричаме всеки ден поне веднъж – на събуждане, на водата си, когато усещаме въздуха и вятъра. Молитва, в която молим силите и стихиите да помогнат на душата ни да завърши този цикъл, да се усети свободна да казва и бъде чута по най-добрия и лечебен за нас начин.

5) Да се свързваме осъзнато с енергиите на Въздуха и Огъня. Въздухът е отговорен за изразяването на нашата истината, за нашия глас, за отстояване на себе си и чувството за свобода на избора.
Огънят пък е смелостта, готовността да действаме, да разчупваме рамки и фалшиви морални норми, спонтанността, изгаряне на старото и раждане в новото. Огънят е изразяването на здравословен гняв там, където е нужно.

За всяка жена взаимодействието от Огън и Въздух, от което точно тя се нуждае, ще бъде различно. Затова и не даваме общи, готови рецепти. Ние даваме начини за активация на стихиите вътре в нас, за да си взаимодействат те както е нужно. Да събудят това, което е нужно. То ще бъде различно за всяка от нас.

С любов,

Силвия Матеева

Активирането на четирите стихии Въздух, Огън, Вода и Земя ще се случи в предстоящата онлайн програма с автори Елена и Силвия Матееви: “Аз и стихиите: Завръщане към ресурса и цялостта”.

Повече информация за програмата и начини на записване тук.

Записването ще бъде отворено скоро, като информация за това можеш да получиш, както на своя имейл, ако си абонирана за нашия имейл бюлетин, така и на страниците на Силвия и Елена във фейсбук.
Първите 3 дни на записването програмата ще е на най-ниската промоционална цена, която сме давали някога. Тя ще бъде оповестена съвсем скоро!

============
Слушайте безплатно АУДИО сесиите за свързване с  Огъня и Въздуха:

Огън:

🔥какви са проявленията на Огъня в женската енергия
🔥 какви са качествата, които запалва в нас, позабравените и скрити дарове, които отключва
🔥 как се изразява Огъня в романтичните връзки
🔥 какви са знаците, че имаме блокаж във връзката с Огъня 
🔥 първи стъпки за потапяне в тази енергия, за свързване с посланията й за нас, за изцеление на връзката с нея.

Ако имате възможност да си отделите малко време за тази сесия на спокойствие и дори да слушате със затворени очи, би било прекрасно.

Аудио сесия за опознаване и свързване с енергията на Огъня

Въздух:

💨 какви са проявленията на Въздуха в женската енергия
💨 какви са качествата, които активира в нас, позабравените и скрити дарове, които отключва
💨 как се изразява Въздуха в романтичните връзки
💨 какви са знаците, че имаме блокаж във връзката с Въздуха 
💨 първи стъпки за потапяне в тази енергия, за свързване с посланията й за нас, за изцеление на връзката с нея

Ако имате възможност да си отделите малко време за тази сесия на спокойствие и дори да слушате със затворени очи, би било прекрасно.

Аудио сесия за разбиране и свързване с енергията на Въздуха

Очаквайте следващите аудио сесии Вода и Земя на страницата на Силвия Матеева във Фейсбук.

Остави коментар