Блог

Кои типични “женски” реакции са в мъжката енергия?

Често свързваме драматизма, поведението на кучка, или пък игнорирането на мъж, който е “сгафил”,  с част от женската ни природа… И дори проява на женска сила и достойнство.

Като жени често чуваме как мъжкото поведение е да действа, а женското – да стои пасивно и да изчаква. Удостоявайки с благоворение и позитивен отговор само издържалия всички тестове мъж.

Едва напоследък усещам дълбоко колко бъркаме в това. В представите ни за женско и мъжко, представени чрез действието и пасивността, чрез хладнокръвието и драматичната емоционалност, има нещо гнило.

Мислим си, че да стоим пасивно безкрайно, когато отвътре ни пука, е женско достойнство.

Мислим си, че да игнорираме някого, когато не се е държал според очакванията ни, е женско достойнство.

Мислим си, че да отказваме топлота, когато чувстваме несигурност в другия, е женско достойнство.

Да, нашата женска сила наистина не е в пробивното действие… но колкото не е там, толкова не присъства и в студенината, пасивното безразличие, привидното изкуствено спокойствие, надменното игнориране или пък поведението на кралица на драмата.

А толкова често жените, идващи при нас на Мандала, семинари и консултации идват точно с тази идея. С нея са израстнали и всяка е намерила поне 10 статии, които й доказват, че “мъжете ловуват, а жените са плячка”, “прави се на непристъпна, за да породиш интереса му”, “не прави нещо за някого, на когото не му пука за теб”, “тръгни си от този, който не те прави приоритет номер 1” и разбира се “ако не може да те приеме в най-лошия ти вариант, то не те заслужава и в най-добрия”.

Това дава лиценз да проявяваме всички свои маски, стени и неизлекувана драма… наричайки ги нашето автентично “себе си”, което той е длъжен да приема без протест.

И точно, когато собственото ми усещане за истинското проявление на женската енергия в отношенията с мъжа, претърпява дълбока промяна и отива на ново ниво, попаднах на много силен текст по темата от Джордана Токачели (една от любимите ми треньорки по щастлива любов и женственост). Тя описва тези състояния и начините, по които сами бягаме от женската си енергия във връзките толкова добре, че на този етап ще замълча и ще продължа с нейните думи в превод:

Като каква жена се проявяваш – като реактивна (мъжка)? Или като наистина женствена?

РЕАКТИВНА ЖЕНА: атакуваща, игнорираща, отрязваща, наказваща и агресивна при проявата на силни емоции.

Много жени ме питат: “Джордана, искаш да ми кажеш, че не мога да съм автентична и да му покажа какво наистина чувствам?!”

Но после в хода на нашата работа те осъзнават, че онова, което наричат автентичност, всъщност често е ДРАМА, ЗАВИСИМОСТ, ВКОПЧЕНОСТ, БРЕМЕ, КОМПЛЕКСИ И МЪЖКА РЕАКТИВНОСТ.

Реактивността е особено интересна – тъй като често е погрешно разбрана. В крайна сметка мъжката енергия, това е механизмът на бий се или бягай, на правенето, на реагирането… а Женската е в усещането, гъвкавостта, приемчивостта. И въпреки това толкова много жени чувстват порива да реагират с острота.

Какво е реакция с острота? Например:

“Ако той не ми се обади днес, явно не го интересувам достатъчно – така че ще го игнорирам, когато реши да се обади.”

“Ако той има нужда от повече пространство за себе си, явно не съм му достатъчно важна.”

“Ако той гледа порно или се заглежда по други жени, явно не съм му достатъчна.”

“Аз ще го отрежа преди той да ме е отрязъл.”

“Ще го оставя преди той да ме е оставил.”

“Толкова съм уплашена да бъда нежелана, че ще го накарам да се съмнява в чувствата ми.”

Реактивността е когато сме свръхчувствителни, очакваме отхвърляне или си обясняваме с отхвърляне всяко негово действие, което разклаща сигурността ни в любовта. Това е, когато първата ни реакция е да приемем нещата лично и да считаме, че действията му са единствено свързани с отношението му към нас. Това е навсякъде, където се ръководим от усещането за отхвърляне, вместо от това на доверие.

Всъщност реактивността е древен и първичен начин да поемем контрола и да го задържим.

Държим контрола, създавайки конфликт, когато нуждите ни не са посрещнати според очакванията ни.

Нека го повторя…

Държим контрола, създавайки конфликт, когато нуждите ни не са посрещнати според очакванията ни.

Това всъщност е индиректно предаване на партньора, обръщайки го във враг с една смяна на нашите чувства.

Ако аз съм реактивна жена, и чрез моите емоционални реакции аз предизвиквам действие от негова страна, карам го да се почувства по определен начин или си доказвам, че на него му пука… в крайна сметка аз използвам това, за да го контролирам. Това е моделът

“Аз ще покажа грешките му, ще го обвиня, ще създам драма навсякъде около мен, защото така се чувствам свързана с него.”

…. но в същото време това отблъсква любовта.

Да помагаме на жените да преминат от чувството на “силни” чрез подобни реакции към това да са неповторимо и ИСТИНСКИ СИЛНИ чрез своята гъвкавост и чувственост преобръща животите им буквално във всеки един аспект.

Нужно е да погледнете открито и с отворено съзнание на всичко това, за да създадете и запазите здрава връзка с Мъжествен мъж, чието желание, страст, отдаване и отворено сърце копнеете да усещате да се отправят към вас непрестанно.

Автор: Джордана Токачели

Превод и автор на увода: Силвия Матеева


За мен най-интересното е, че постепенно достигнах до промяна в тези усещания към истински женския начин без да впрягам мозъка и анализа – нещо, което рядко работи на 100%. Тази промяна можем да постигнем постепенно, естествено, трайно и дълбоко с практики като Мандала Танц, в които насочваме процеса към изцеление на женската ни енергия. Веднъж събудена, активирана, отключена, тя знае какво да прави с нас и накъде да ни поведе.

За ползите от Мандала Танц, както и провеждане на живо във Варна, София и други градове вижте тук.

Актуална информация за Мандала събития, съвети и насоки за женската енергия в групите:

Мандала Танц във Варна

Мандала Танц България


И в месеца на Любовта, нашият ПОДАРЪК за Свети Валентин:

Безплатен уебинар: “Силата на уязвимостта в отношенията”

Кога? 13.02.2018 г., 19:00-21:00ч. 

Къде? От всяка точка на света (пред Вашите компютри)

♥ Какво означава искрена и автентична уязвимост?
♥ По какво тя се различава от състоянието на жертва (или нездравословната уязвимост), която често саботира отношенията ни, и дори може да отблъсне партньора още повече?
♥ Защо докато растем се отучваме от истинска уязвимост и приемаме изводи за любовта, които ни пречат с години да имаме красиви и силни отношения?

“Този БЕЗПЛАТЕН уебинар е за един от най-големите уроци в любовта, които трябваше да науча, и отчасти все още уча.
За едно от най-големите открития, които направих.
За една от най-вълшебните тайни, които могат да преобразят отношенията ни – както любовните, така и с останалите важни за нас хора.

Ще се радвам да се срещнем онлайн и да отворим заедно пространство за повече любов, искреност и дълбочина в отношенията.”

Силвия Матеева – водеща

Повече информация за уебинара тук.

За безплатна регистрация и включване в уебинара тук.


Image may contain: one or more people and text

24.02.2018г. – София –Изцеление на женската рана част 3: Излекувай връзката си с мъжете

В част 3 на “Изцеление на женската рана” ще лекуваме една от най-важните и святи връзки за една жена: ТАЗИ С МЪЖЕТЕ.

С мъжете въобще като силен пол, с мъжете в живота ни, с онзи единствен мъж, който е в сърцето ни.

Връзката между женското и мъжкото днес е изпълнена с много рани, болки, разочарования, разклатено доверие… натрупвани с векове и хилядолетия.
Няма как да живеем и се чувстваме като Богини, ако не приемам нашия Бог до нас. Няма как да се чувстваме пълноценни като жени, ако отричаме достойното място на Мъжа до нас. Няма как женското да процъфтява, ако е затворено за любовта и доверието към Мъжкото.

Нека си припомним, че в същността си Мъжете, мъжествеността и мъжката енергия имат прекрасни и силни качества, без който животът и щастието ни биха били невъзможни.

От любовта между мъжа и жената се ражда животът и най-красивите ни изживявания.

Това ще си позволим да направим в тази трета част на нашето дълбоко женско изцеление.

Излекувай своята връзка с мъжете тук.


25.02.2018г. – София – Мандала танц за събуждане на женската енергия

14:00-16:30 – Мандала танц – група за начинаещи

 17:00-19:30 – Мандала танц – група за средно напреднали

Отново ще проведем две различни сесии за новите дами и тези, които са по-запознати с танца. Група 1 за начинаещи е предвидена за всички жени, които посещават практиката за първи или втори път. Тук ще обясняваме движенията и процеса в по-големи подробности. Група 2 е за дамите, които са танцували Мандала поне два пъти досега. Там ще имаме по-малко обяснения и повече танц в тишина.

Добре дошли да се докоснете заедно с нас до тази магия и трансформираща сила. Нека си дадем това време за себе си… да изключим мозъците, включим матката и получим всичко, което искаме в живота!

За повече информация и за записване за събитията в София тук.

 

Остави коментар